От 29 септември област Добрич и област Шумен може да останат

...
От 29 септември област Добрич и област Шумен може да останат
Коментари Харесай

От 29 септември областите Добрич и Шумен може да останат без вода

От 29 септември област Добрич и област Шумен може да останат без вода поради задължения от 10,5 милиона лв.. Това предупредиха от електроразпределителното сдружение ЕНЕРГО-ПРО, което се заканва да спре подаването на ток към двете ВиК сдружения в Добрич и Шумен.

През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от ВиК сдруженията в Североизточна България. ВиК Шумен и ВиК Добрич досега са натрупали отговорности в размер на над 10 млн. лв., които макар непрекъснатото разсрочване не престават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се съблюдават, показват от енергийната компания. Оттам са безапелационни, че повече няма да толерират струпване на задължения в такива размери, тъй като това нарушава оперативната им работа и ощетява лоялните й клиенти и сътрудници.

Отговорните институции не оказват нужното подпомагане за решение на казуса в неговата целокупност, който в тази ситуация на ВиК Добрич датира от 2007 година, оплакват се от ЕНЕРГО-ПРО.

Двете ВиК сдружения били поели ангажименти за погашение на всички сегашни и просрочени отговорности на ВиК Добрич и ВиК Шумен в период до 15 август 2020 г.  До момента това не се е случило и дългът продължава да пораства. Заради това ЕНЕРГО-ПРО е оповестила график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК сдружения от 29 септември 2020 година Мярката се подхваща с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят ползите на всички останали постоянни клиенти.

След привършване на вероятните разновидности за деяние и поради големия насъбран дълг, ЕНЕРГО-ПРО е насила да приложи процедура по прекъсване на зареждането според  чл.123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вид да се подсигурява сигурността на електроенергийната система и да бъде обезпечено гладко осъществяване на оперативните отговорности на сдружението към всички клиенти. Освен това компанията е длъжна да съблюдава лицензионните си отговорности за навременното и качествено доставяне с електрическа сила. Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, транспорт и систематизиране на електрическа енергия е еднообразно важен и единствено двустранното съблюдаване на нормативните условия и правила ще обезпечи равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система.

От ЕНЕРГО-ПРО разчитат, че " всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 година за попречване на публичния проблем, който би възникнал със прекъсването на електрозахранването на водоснабдителните сдружения. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на изцяло погасяване на отговорностите ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР